Kezdőoldal Bemutatkozás 1 % Adatbázis Békés és Környéke Biokultúra Egyesület
Békés és Környéke Biokultúra Egyesület PDF Nyomtatás E-mail

BÉKÉS ÉS KÖRNYÉKE BIOKULTÚRA EGYESÜLET
5630 Békés, Kispince u. 44.
Alapítás éve: 1991.
Adószám: 18389155-1-04
Forma:
egyesület

Telefon:
(66) 634-489; (20) 489-8642

Web:
Képviselő:
Dacziné Dúzs Julianna elnök

Bankszámlaszám:

A Békési helyi csoport 1991-ben alakult. Csoportunk teljes mértékben egyetért a Biokultúra Egyesület céljaival, ezért is csatlakoztunk. Fontosnak tartjuk a biogazdálkodás széleskörű elterjesztését, a termékek minősítését, az egészségesebb, tisztább környezet és életmód kialakítását.
Csoportunk igényesen szervezett és lebonyolított rendezvényekkel ismertséget, és elismerést szerzett Békés városban. Tevékenységünket a Művelődési Központ segítségével végeztük. Helyet, esetenként előadókat biztosítottak, illetve segítették a szervezést. Együttműködünk a Békési kertbarátok Egyesülete tagságával.
A csoport tagjai minden országos biokultúra rendezvényen képviseltetik magukat. Egy tagunk biotermesztői szakmérnöki képzésben vett részt Gödöllőn, az Ő szakmai segítségére is támaszkodhatunk.
            Részt veszünk szakkiállításokon, ilyet mi is szervezünk városunkban, melyből hagyományt szeretnénk teremteni.
            Gyakran hívunk meg kiemelt, nagytekintélyű szakembereket, akik előadásaikkal, bemutatóikkal segítik munkánkat, így vendégünk volt már pl. Dr. Győrffy Sándor, Dr. Márai Géza, Dr. Roszik Péter, Dr. Köhler Mihály, Dr. Farkas Ilona, Dr. Molnár József, Dr. Mezei Ottóné.
            A nevekről is arra lehet következtetni, hogy témáink rendkívül széleskörűek, a biogyümölcs termesztéstől a bioállattartáson keresztül a vegyszerterhelés táplálkozásbeli problémájáig minden területet szeretnénk körbejárni. Az előadásokat gyakorlati bemutatók színesítik, amelyet tagjaink kertjében szervezünk meg. Évente több alkalommal tapasztalatcserét szervezünk kutatóintézetekbe, más helyi csoportok tagjainak kertjébe.
            Megvalósítottunk egy biogazda tanfolyamot is, melyet 45 fő eredményesen el is végzett.
            1999-ben csoportunk a helyi Önkormányzattól egy kertet kapott művelésre ahol egy mintakertet szeretnénk kialakítani.
            2004. decemberében cégbejegyzéssel átalakultunk Békés és Környéke Biokultúra Egyesületté, és áttettük székhelyünket a Civil Szervezetek Házába. Így nagyobb lehetőségünk van pályázatokat benyújtani, rendezvényekre, továbbképzésekre, partnerkapcsolat felvételére, akár határon kívül is.
2007-től Békés és Környéke Biokultúra Közhasznú Egyesületkén működünk.

A mezőgazdaság, mint gazdálkodó ágazat, nagymértékben környezetszennyezővé vált az elmúlt 30 évben. Ezzel veszélyezteti életlehetőségeinket, mivel olyan élelmiszerek kerülnek forgalomba, amelyek előállításához műtrágyákat, szintetikus növény védőszereket, gyomirtókat és tartósítószereket használnak, ezek betegségeket idézhetnek elő.
A Biokultúra Egyesület helyi csoportja előadásaival, példamutatásával kíván harcolni a túlzott vegyszer felhasználás ellen, és bebizonyítani, hogy műtrágyák és mérgező növény védőszerek nélkül is lehet eredményesen gazdálkodni.

Eddigi munkánk eredményeképpen taglétszámunk jelentősen meg növekedett, az érdeklődés folyamatos.

Kezdőoldal Bemutatkozás 1 % Adatbázis Békés és Környéke Biokultúra Egyesület