Kezdőoldal Bemutatkozás 1 % Adatbázis Békés Város Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete
Békés Város Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete PDF Nyomtatás E-mail
5630, Békés, Hőzső u. 4.
Alapítás éve: 1992.
Adószám: 18379211-1-04
Forma:
egyesület

Telefon:
(66) 411-385; (30) 557-533-7

Web:

Képviselő:
Balázs Imre
Bankszámlaszám: 5320007-10000805

Egyesületünk a város legnagyobb nyugdíjas szervezete:
225 fő fizető tagunk volt a 2006. évben. 18 fő tiszteletbeli tag, ők vagy 80 év felettiek, vagy szociális helyzetük miatt nem fizetnek tagdíjat.
Az egyesület hatásköre: Békés és környéke
Tagszervezeteink:
-        Nyugdíjas Kosárfonók Klubja Békés
-        Nyugdíjas Klub Kamut
-        Muronyi Nyugdíjas Klub
Ezen kívül mi alapítottuk a Békési Idősekért Alapítványt. A nyugdíjasok érdekét a létező minden szinten képviseljük:
  • Tagja vagyunk a Bm-i Nyugdíjas Egyesületek Szövetségének – Balázs Imre vezetőségi tagja
  • A Békési Kistérség Nyugdíjas Tanácsnak, melynek választott elnöke: Balázs Imre
  • Ennek értelmében a Békési Civil Egyeztető Fórum delegált tagja.
  • A Békési Civil Szervezetek Egyesületének is tagjai vagyunk, amelynek elnöke: Balázs Imre
Az egyesületünk az alapszabály szerint működik. Célja, tevékenysége, és ennek megfelelően végezzük szociális tevékenységünket. A nyugdíjasok érdekvédelme, közéleti, kulturális jelenlétük biztosítása. Idős, beteg emberek felkutatása megsegítése. Jogsegély szolgálat ellátása, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek tömörítése.
Segítjük az önkormányzatot, az időskorúakat érintő jogszabályok előkészítésében, véleményezzük azokat. Sokrétű munkánkkal levesszük a terhek nagy részét az önkormányzatról, mivel nálunk közvetlen segítséget és megoldást találnak az idős emberek.
Megalakítottuk a Békési Kistérség Nyugdíjas Egyesületeinek Fórumát. A kistérség fejlesztési tervéről problémáiról rendszeres tájékoztatást adunk a nyugdíjasoknak.
Aktívan, szervezetten részt veszünk a város közösségi életében, rendezvényein, ünnepségein.
Munkaterv szerint szervezzük a nagyszámú klubtagjaink kulturális, közösségi életét. Ezt a Nyugdíjas Házban a klubdélutánokon tesszük, ahol tájékozódnak és véleményt mondanak az őket érintő és érdeklő helyi, illetve országos dolgokról.
Ápoljuk és támogatjuk a hagyományőrző csoportokat. Egyesületünk működteti a „Vadrózsa” Hagyományőrző Egyesületet. Részt veszünk a kulturális örökség megismerésében, megóvásában. Közös színházlátogatást is szoktunk szervezni.
Évente többször szervezünk közös kirándulást gyógyfürdőkbe, nevezetes helyekre. Olyan helyekre is ellátogatunk, ahol bővítjük és ápoljuk a kulturális és történelmi ismereteinket. Nyugdíjas találkozókat szervezünk a baráti Murony-Kamut-Mezőberény-Biharugra-Békéscsaba nyugdíjasaival. A Békéscsabaiakkal minden évben egész napos „Egészséges” napot szerveztünk és szervezünk.
Békés és környékén az országos átlagnál is magasabb az idős emberek aránya. Szomorú képet mutat az idős emberek egészségügyi helyzete, nagyon nagy számuk szenved valamilyen súlyos betegségben (cukorbetegség, szív és érrendszeri, neurotikus, mozgásszervi, daganatos, stb.). Sokan vannak, akik egyedül, súlyos betegségben tengetik életüket nagyon alacsony nyugdíjból. Egyesületünk azoknak a nehéz körülmények között élő idős embereknek is próbál segíteni az életkörülményük javításában, egyéni problémáik megoldásában, egészségük megőrzésében.
A Békési Idősekért Alapítvánnyal, melyet egyesületünk hozott létre, közösen felkutatjuk a városban élő rászoruló embereket, és minden évben karácsony előtt egy élelmiszer csomagot viszünk nekik ki személyesen. Lehetőséghez mérten a gyógyszervásárlásokhoz is hozzájárulunk. Vásároltunk egy pulzáló mágneses teret kibocsátó készüléket, amely mellékhatások nélkül, természetes úton fejti ki hatását. A felkutatott rászoruló beteg embereknek házhoz visszük a műszert, ezzel is segítve őket a gyógyulásban.
Összességében elmondhatjuk, hogy a nyugdíjas szervezetekre igény van, és szükség van rájuk, mert a közösség erőt ad ebben a rohanó világban. Úgy gondoljuk, hogy egy ledolgozott élet után megérdemlik az idős emberek egy viszonylag derűs, gondtalan öregkort, melyet mi a programjainkon keresztül szeretnénk elősegíteni.
Gazdasági tevékenységet nem folytatunk, ebből bevételünk nincs. Egyesületünk évek óta mindenhová pályázott, és pályázni fog ezután is, ahová csak lehet. Bevételünk az önkormányzati támogatásból, a tagdíjból, az adó felajánlott 1%-ából tevődik ki.
Eddigi sikeres pályázatokból vásároltuk az alábbiakat:
-        A Nyugdíjas Ház nagytermének hangosítása így valósult meg (4 db hangfal, hangosító berendezés, mikrofonok, lejátszó, stb.)
-        Pályázatból nyert pénzből vásároltunk vérnyomásmérőt, vércukormérőt, számológépet, írógépet, televíziót.
Ezen kívül évek óta pályázunk a Bm-i Szociális Közalapítványhoz mindig karácsony előtt, innen is szoktunk nyerni – igaz nem sokat, de 2005-ben és 2006-ban 15-15000 forintot.